21 februari 2011

Hitta din unika talang och gör den till verklighet

Jag brukar förespråka att leta efter sina kvaliteter och satsa på det man är bra på, hitta de där unika egenskaperna som tar fram stjärnan i varje människa. Säg att du är fenomenal på att uttrycka dig i skrift och innehar en otrolig fantasi? Varför inte satsa på journalistik eller författarskap? Kanske har du en pedagogisk, lyssnande och tålmodig ådra, som för dig till att hjälpa andra människor? Är du då lämplig som lärare, terapeut eller att arbeta inom sjukvården? Kanske har du en konstnärlig talang för färg och form, vilket gör dig till formgivare, konstnär, inredare eller stylist? Säg att du är bra på att planera, styra och inspirera dina medmänniskor? Ett yrke i en ledande position känns väl som ett bra val eller kanske som lagledare och tränare för en idrott du gillar? Kanske ligger talangen i en idrottslig egenskap som du kan hitta och utveckla dig själv i? Eller när du hör toner av musik så skapas nya toner i ditt huvud? Då är säkert musik i någon form, det du egentligen borde ge dig själv. Att någonstans få utrymme i sina talanger, som hobby, livsstil eller yrke, är oerhört viktigt för den växande människan. Kan vi inte välja vår talang som som yrke, kan vi bejaka dom på andra sätt i vår tillvaro som främjar vår personliga utveckling.

Alla människor bär på egenskaper som får dom att blomstra. Tyvärr är samhället idag uppbyggt idag på att man ska följa strömmen och det finns många som inte vågar ta steget att satsa på det som de egentligen är skapta för att göra. Jag brukar tänka: Om fler ägnade sig åt det de var ämnade för att göra, skulle världen se väldigt annorlunda ut. Människor skulle ha en starkare självkänsla, vara mer tillfreds med sin dagliga tillvaro och ha en ödmjukare ton till sina medmänniskor. Destruktiva tankar som: Jag kan inte, vågar inte eller jag är på fel plats, jag kan och vill så mycket mer än detta, skulle inte behöva ta energi från vardagen.

Nu är det inte alla som vet vad de vill eller vet vad de är bra på och det är precis dit jag vill komma. Vet du vad du är bra på? Känner du till vilka egenskaper som får dig att glänsa och växa som människa? Har du någon gång vågat sätta dig ner och skriva en lista på alla saker du är bra på, eller har du bara tänkt på det som du är mindre bra på? Och om du nu går i de funderingarna, låter du det då bara vara en dröm eller tänker du göra det till en ambition……?

2011-02-08-14-26-48-926

3 kommentarer:

Matilda sa...

Jag tror mig veta, dels inom den privata yrkesvärlden och dels inom den officiella... nu återstår det väl enbart att se om jag har rätt eller fel. För vad gör man om det man trodde att man var duktig på visar sig vara det man inte alls är duktig på?

Malin sa...

Mycket bra och tänkvärt inlägg!! Jag tror att vi ofta, automatiskt, är bra på det vi brinner för och att när vi lägger ner hjärtat i någonting höjs kvalitén med några rejäla snäpp!

Ha en fin dag <3

Malin-Charlotta sa...

Om man har god självkännedom, vet man i hjärtat vilka kvalitéer som man bär på. Och som du säger, Malin, brinner man mycket för någonting, utvecklas man automatiskt i positiv riktning åt det hållet.

Så, att plocka fram sina kvalitéer handlar också om att våga satsa på det man tror på!

Så kör på tjejer! Vi har inget att förlora.

Kram på er <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...