20 mars 2011

Mina tips till bra återhämning

Återhämtning. Det har tagit ett tag för mig att komma på hur man verkligen bär sig åt när de där vilodagarna dyker upp i kalendern eller att få in återhämtning som en del av en full vardag. När träningen plockar på med timmar blir återhämtningen viktigare än någonsin. Förr trodde jag att vilodagarna var de dagar jag skulle göra allt jag inte hann, de var så fullproppade med "måsten" att tid för återhämtning inte syntes på världskartan. Det upplägget rasar ganska snabbt och istället för att bygga upp sin kropp, krossar man den. Rekommenderas även till er som inte tränar, att ta del av mina råd då det gynnar alla i en full vardag.

Här följer några av många tips till att orka, växa och utvecklas: 

* Minimera stress då det påverkar muskler och återhämtning negativt.
* Undvik "träning-tankar" eller planera träning. Se till att det klart innan vilodagen kommer.
* Ät lika mycket som om det var träning, slarva ej med målen bara för att det är ledigt. Kroppen behöver hjälp att växa i form av bra mat. Glöm ej att dricka vatten.
* Unna dig egen tid, vad som helst som är på DIN Topp tre lista av "feel good"! Tänk efter vad som är bra för just dig, alla har rätt att få rå om sig själva någon timme i veckan.
* Tacka nej till saker du inte vill göra eller inte hinner delta i. Man får vara ego.
* Sov någon extra timme, sömn är viktig näring till din kropp. 
* Powernapp är snabb medicin till en trött kropp. 15 minuter kan ge det fyrdubbla i återhämtning. 
* Har du svårt att hinna med, planera och skriv upp "måsten". Se sedan till att följa ditt löfte att åtgärda inom den tidsram du satt upp. Att skjuta på saker lägger sig som ett gnagande energifält i ditt undermedvetna och påverkar din kropp och själ negativt.  
*


Konsten är att få in alla dessa faktorer som ett mer konstant tillstånd, att kunna ge sig själv små tillfällen till "smygåterhämtning" i vardagen är karusellen snurrar på med jobb, träning, barn och vardagssysslor. Stress är ett farligt hot för alla människor och för oss som tränar är det viktigt att även väga in hur vår övriga tillvaro beter sig. Har man kaos i vardagen av någon anledning, är det kanske inte optimalt att träna på full sula. Det handlar om att lyssna och hitta balans.

Livspusslet är en komplicerad historia men det blir också vad man gör det till. En av mina största upptäckter är faktiskt att våga säga nej. Man kan inte vända ut och in på sig själv för att vara alla till lags om man ska jobba heltid, satsa på sin träning och utvecklas. Till det följer också förståelse från vänner och ens livskamrat vilket är ett måste för att slippa känna stress. Men det är ett annat kapitel jag återkommer till!




Livspusslet är ej enkelt, men det går att få ihop i en bra balans med enkla knep!

2 kommentarer:

Karin - FitnessochHälsa sa...

Bra återhämtningstips! För visst är återhämtningen och vilan minst lika viktig som själva träningen.

Malin-Charlotta sa...

Och när man känner den optimala vilan så är den lika endorfinberusande som själva träningen!

Härlig känsla!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...