24 december 2011

Glömde du säga "Jag älskar dig"?

Traditioner i all ära, eller nej, jag tycker inte om traditioner. De puttar in människan i små fack där vi tror att saker och ting ska vara på ett visst sätt för att vi ska bli lyckliga. Vi tror vi måste umgås med nära och kära, trots vi inte vill och vi måste köpa julklappar till Kalle & Lottas barn för det gör alla andra. "Bara något litet, tänker vi och sitter sedan med huvudet i knät när det där lilla blev mer och ändå inte tillräckligt samtidigt som Ida sliter upp pappret och slänger julklappen på golvet. Hon vet inte ens vem den var ifrån.  

Julmaten flödar över på middagsborden och matkontot är tomt trots det är 4 veckor kvar till nästa lön. Mycket av det kommer vi att slänga för att det köptes av anledningen att det SKA finnas på julbordet eller så trodde vi helt enkelt att vi skulle äta som ett helt landslag. Samtidigt sitter det människor runt om i världen som inte har någonting. Ingenting.

Stressen vi planterat inom oss för denna tre dagars hets tar vi ut på våra nära, trots det är dom vi älskar mest. Vi ser inte hur vi är mot andra och tycker det är alla andras fel att vi måste stressa runt för att hinna. Vi förstår inte att vi har ansvar för vårt eget beteende. Vi tar ett glas vin för att koppla av. Ge mig lite andrum, tänker vi, så jag orkar fortsätta ett tag till. Vi hinner inte ens få ner andan i halsen innan vi är på väg igen. Om inte i verklig enheten, så i våra tankar. Mitt i vårt egna tanke krig glömmer vi att säga till vår man eller hustru att vi älskar dom. Eller ta våra barn i famnen och sitta en stund för att lyssna vad de har att berätta.

Däremot tycker jag om julen. Eller, numera vet jag vad jul är. Det är för mig ledig tid där jag bejakar mina egna värderingar och umgås med dom jag verkligen älskar. Och då sitter dom inte bara mittemot utan de finns där med fulla min närvaro och kärlek. Jag deltar i det jag vill delta i för jag har upptäckt den riktiga julklappen, att kunna välja. 

11 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Jag kan verkligen hålla med dig :) Speciellt med hets. Julklappar och julmat och spendera...i år har vi hållit till ett minimum med julklappar och det känns så bra. Ingen ångest, bara vara och ha det mysigt :) God mat, gott sällskap. Jag är dock en människa som gillar traditioner :) Men jag är inte en sån som måste hålla precis alla, vartenda år! Det finns vissa saker jag gillar mycket och som jag håller på. Julgran (men hur den ser ut gör det samma), se på Love Actually dagen efter jul (när man än firar. Vi firar olika dagar varje år), julmust och mysa. Människors givmildhet tycker jag kan få stanna året runt! Kärleken till vår nästa...
Jag hoppas du får en fin jul hur ni än firar :) Kram!

Annie sa...

Jag tycker julafton är en fin ursäkt för att umgås med sina nära & kära. Men det försvinner så gärna i stressen runtomkring.

Min julafton blir underbar. Vaknade med min kärlek och varsin julklapp, tog en promenad ner och tränade tillsammans. Sitter nu i soffan & myser innan det blir en lugn julafton med icke traditionell mat :)

Trevlig jul & njut fullt ut!

Malin-Charlotta sa...

Fint med era tankar kring jul, att läsa om era traditioner och tankar. Kanske är det så just nu att jag finner det hela lite överproducerat och jag har en del i min närhet som fyller sig själva med stress inför denna helg.

Själv har jag det lugnt och skönt med mycket kärlek, men mina tankar går till dom som inte har det jag har.

God fridfull jul, kära Annie & Trillis. Så fint ni tar er tid att titta in en dag som denna.

klara sa...

Åh jag har tänkt mycket på det du skriver om. Den här stressen kring att fixa all mat, fixa alla klappar som man sedan ger till någon som ens inte vill ha den. Kommersialismen har tagit människorna i ett järngrepp och i alla denna stress och ångest försvinner grunden till att vi fira Jul. Så många glömmer att Julens hjärta handlar om det nyfödda barnet.
För mig är jul en tid för reflektion och för samvaro. Vi har dragit ner på matkraven och julklapparna blir bara till de närsmta som man vet uppskattar det lilla man köpt.

Malin-Charlotta sa...

Där har du så rätt, varför firar vi jul egentligen? Oavsett om man är kristen eller inte är ju faktiskt grunden till jul alltid den samma. Men den materiella världen ser till att människan tror det handlar om någonting helt annat....

Linn sa...

Har inte haft möjlighet att läsa bloggar på 2 månader, vilket har varit skönt på många sätt. Nu ska jag introducera några minuters bloggläsning varje dag och då är det dina underbara inlägg som gäller :-)

Malin-Charlotta sa...

Ibland behöver man en paus, så annat får ta plats. Och det är helt ok. Du är välkommen när du önskar och har tid. Jag är så glad för din skull, över allt det fantastiska du åstakommer i ditt liv just nu. Det påminner mig om livet.

Saltistjejen sa...

Ootroligt fint och bra och tänkvärt!!! Jag hittade hit via Trillingnöten och har läst några av dina inlägg nu. Vilken fin blogg du har! Jag blir glad av den!!!! :-)
Jag tror att det är lätt att man målar in sig själv i ett hörn. Särskilt vid stora högtider just för att traditionerna ibland kan äta upp en. Man vill mer än man orkar så man glömmer bort det viktigaste. Sedan vi flyttade från Sverige har traditioner som jul och annat blivit helt annorlunda för oss. Man måste börja tänka om. Tänka nytt. Och det har faktiskt varit riktigt befriande tycker jag själv! Att kunna tänka att "äsch det orkar jag inte försöka fixa i år" Det är skönt. Sedan kan jag visserligen sakna mycket av det svenska också såklart. Men det känns ändå mer avslappnat att fira såhär tycker jag.
Tack för dina fina ord!
Hoppas du har haft en fin jul och att du får ett riktigt bra 2012 också!
:-)

Malin-Charlotta sa...

Hej och varmt välkommen Saltistjejen!

Vad glad jag blir av alla fina ord, stort tack!! Att tänka nytt är så viktigt, det ger näring till vår utveckling i många positioner.

Jag tittar in och svarar vidare hos dig då det känns bäst.

Hörs snart!

Malin sa...

Ett så himla bra inlägg! Ett flertal eller ska jag skriva en massa människor borde läsa detta. Stanna upp och se sig om. Vad stressar de för? Varför är julen en sådan stressig helg? Är det mening att det ska vara så? Knappast.
Det ska vara en fin högtid då man har tid för vila och umgänge med nära och kära inte en massa jagande.
Jag har lärt mig att lyssna på mig själv vad jag vill och har blivit så mkt bättre på det.
Tackade nej till en fika igår som jag egentligen så gärna velat åka iväg på men kände att vi varit runt till olika folk och ätit och fikat i jul så behövde få vara hemma en dag innan det var dags för jobb igen.
Hoppas du haft en förträfflig jul med mycket kärlek!

Malin-Charlotta sa...

Hej Malin & välkommen tillbaka efter julledigheten! Tack för du tittar in hos mig och delar med dig av tankar och åsikter.

Det glädjer mig du tackade nej, för jag vet vad det kan innebära att inte göra det och sedan fortsätta att inte göra det, igen o igen.

Önskar att du precis som jag, haft en jul full med lugn o ro med massa kärlek!

Svarar dig vidare i min blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...