19 november 2011

Mina symtom på stressrelaterat utmattningssyndrom

Fått en del frågor om min sjukdom och kommer därför att göra en del inlägg då och då. Ikväll vill jag dela med mig vilka symtom jag levde med innan allt brakade lös på allvar december 2002. Jag vill poängtera att alla känner och upplever olika, dock är symtomen på en stressreaktion förhållandes lika, det är sedan våran egen uppfattning och intuitiva förmåga som gör om vi känner av dom eller inte. Eller hur "avstängda" vi är.

Hjärtklappning (oregelbundna slag och en känsla av att hjärtat hoppar ut, kunde se på min tröja hur den rörde sig) 
Problem att andas (kunde ej ta djupa andetag, flyttade andningen längre och längre upp i kroppen) till sist kom känslan av att "jag ej får luft"
Sömnsvårigheter 
Lätt till plötsliga gråt attacker utan orsak
Plötslig aggressivitet, kort stubin 
Koncentrationssvårigheter
Problem med närminnet

Värkproblematik
Kraftiga ländryggs smärtor 
Tendenit i gluteus (inflammation) 
Utstrålning i ischias
Värk i höfter och bäcken
Värk i skulderbladen, axlar, armar, ut i fingrar
Kraftig magkatarr (stressmage) (fick inte behålla min mat, särskilt frukosten, allt rann bara rakt igenom) 
Hud utslag på kroppen
Problem att sitta och sova (kunde endast ligga på mage & sitta enstaka minuter på en stol när det var som värst) 

Värken för mig pågick 24 timmar om dygnet, enda stunden jag var "fri" var precis när jag vaknade, sedan slog stressen till och efter bara några minuter kom kroppen igång med sin utmattningsprocess. Innan jag blev sjukskriven hade jag alla dessa symtom i flera månader, värken hade jag haft i ett par år, och ändå förstod jag  inte att jag var sjuk. Det blev som en del av mitt liv. Jag levde helt med förbundna ögon och det tog många månader in i min sjukskrivning innan jag faktisk insåg jag höll på att stressa och prestera ihjäl min kropp eftersom relationen till mig själv inte fungerade någonstans, vare sig fysiskt eller psykiskt. Min medvetenhet låg på -100 i alla faktorer så jag hade en ovärderlig tur som blev uppfångad av en sjukgymnast som på egen hand bokade en tid hos en privatläkare för akut sjukskrivning. När jag väl satt där i stolen mitt emot min läkare som kom att bli min fantastiska hjälpare i 6 år, förstod jag fortfarande inte att läget var livsfarligt. Jag skrattade faktiskt tom åt henne. Så ta era symtom på allvar, stresssjukdomar är inte att leka med, det kan sluta med att hjärtat stannar. 15 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Oj! Tänk vad stress kan göra för skada! Det är inte sånt jag tänker på i mitt dagliga liv, men jag stressar mycket. Eller jag stressar upp mig för minsta lilla och det är nog inte så bra. Ska börja tänka på det faktiskt...

Malin-Charlotta sa...

Idag är människan så van vid att stressa att de tror det är precis så det ska vara, vilket redan där är starten på ett felaktigt tänkande.

Att tillägga är också att stressrelaterat utmattningssyndrom handlar väldigt mycket om prestation, i alla ens angelägenheter.

Det är viktigt att bli medveten om sig själv, hur man hanterar sig själv i sin vardag. Först efter det kan förändringen starta.

Dixi Wonderland sa...

Svar: Njaa gym var nog inte riktigt min sak faktiskt xD Känner att jag tränar bättre hemma. Blir mitt knä bättre så ska jag ut och jogga snart ;D

Karin - FitnessochHälsa sa...

Bra att du skriver om detta då det kan få andra att inse om de ligger i farozonen. Helt sjukt många symptom du hade! Måste ha varit en riktigt tuff period i livet!

Malin-Charlotta sa...

Dixi: Man ska hitta det som passar bäst, det som man får glädje i att delta i.

Hej Karin,
Det var tufft, framför allt när insikten kom, de första åren som sjukskriven. Innan jag "gick hem", hade jag ju ingen aning om vad som egentligen hände, det bara tuffade på, åt helt fel håll..

Visste inte ens jag var sjuk, trots alla dessa symtom i kroppen. Galet egentligen. Undrar om man kan ha huvudet mer ner stoppat i sandhögen?

Tack för ni tittar in och delar

ZtorZillen sa...

Mycket bra och intressant inlägg, känner igen mig i det mesta förutom kortstubin, och det med värken..känner att jag måste ta tag i detta nu..innan det blir värre. Ska försöka undersöka vad som gör att jag mår bra och fokusera på det istället. också försöka att varje dag kommande vecka gå hem i tid..ingen mer obetald övertid! Tusen tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

Malin-Charlotta sa...

Ztorzillen, jag säger som jag brukar:

"Tillsammans är vi starkare än var för sig"

Du är välkommen när du vill till mig med dina tankar. Kommer lägga upp fler inlägg om stress och prestation. Så bra att du känner hur tankarna "nu vaknar" det är en bra blir på förändring. Sätt dig ner och skriv upp vad och vad du inte vill ha i ditt liv. Och följ det disciplinerat. Inga kompromisser alls.

Du har du vunnit mycket!

Och tack själv för att du delar med dig!

klara sa...

Va bra att du skrev om detta. Stressrelaterade problem är något många hört talas om men inte riktigt vet vad det är. Jag visste själv inte så mycket om detta så jag är så glad att du lärt mig något nytt. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du aldrig ska behöva gå igenom detta igen. Du har gjort ett enormt arbete som tagit dig tillbaka till livet finast. Kram

Malin-Charlotta sa...

Min Klara, du släppte ut dina tankar om din sjukdom och då tog jag rygg på dig. Är viktiga saker att prata om, så man kan hjälpa andra.

Du inspirerar på alla sätt <3

Anonym sa...

hur mår du idag??

Malin sa...

Det är så bra att du skriver om detta. Är alldeles för många där ute som är stressade i dagens hektiska samhälle :( Bra om fler får insikt om allvaret att lugna ner tempot lite.

Idag känner jag mig så mycket mer avslappnad. Otroligt skön känsla. Bara att försöka hålla kvar i det och inte ramla i hålet igen.

Ha en underbar dag!

Malin-Charlotta sa...

Hej Hurtmaja!

Jag ska skriva ett inlägg om det, men jag kan säga nu att jag mår bra! Har fortfarande en stresskänslighet att ta hänsyn till osv, men jag återkommer snart om livet i nutid :)

Malin-Charlotta sa...

Hej Malin,

Visst är det viktigt att skriva om stress, jag är glad och lättad jag äntligen gjorde det. Kommer "mera" i snar framtid som kanske kan hjälpa andra att inte trilla ner för långt och för djupt.

Ha en finfin kväll & skönt att harmonin infann sig.

Fånga känslan, njut och lev nu.

Annie sa...

Vilket inlägg Malin. Jag ryser och mår dåligt när jag läser det, samtidigt som det är en viktig vetskap. Även om det är ganska vanligt idag så är det få som vet vilka symptomen på det är.

Det gör dock ont i mig att du har behövt gå igenom detta, även om du har kommit ut starkare på andra sidan. men inget ont som inte har något gott... sägs de

Hoppas du har en superfin kväll!

Malin-Charlotta sa...

Annie, ditt hjärta är så stort. Svarar i din blogg, men visst är det så, idag är jag mycket tacksam min sjukdom. Den har gett mig så mycket bra saker i livet. Och den resan har bara börjat.

Kram till dig

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...